De Nieuwe Nachtegaal van verzorgingstehuis tot multi functioneel centrum
Woonbron is heel erg trots op het project Huis van de wijk De Nieuwe Nachtegaal en haar vrijwilligers. Voor het zover was is er veel werk verzet en vooral goed samengewerkt. De overtuiging van Woonbron is dat ‘wonen meer van mensen moet worden’. Wij zien wonen als bron om net iets verder te komen in het leven. En wij denken dat samenwerken leidt tot betere resultaten. Co producentschap heeft als voordeel om samen met sociale partners verbindingen te maken in wijken waar dat nodig is. Verbindingen tussen wonen-leren-werken-zorg-welzijn én kunst. Met het project Huis van de wijk De Nieuwe Nachtegaal zijn prachtige verbindingen tot stand gekomen. Woonbron won er zelfs in 2009 de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Award mee. Voor het huisvesten van bijzondere doelgroepen wonnen we de 2e prijs bij de Zilveren Woonladder. En als klap op de vuurpijl werd het mozaïekproject van Huis van de wijk De Nieuwe Nachtegaal genomineerd voor ‘Een Appeltje van Oranje’ een prijs dat het Oranjefonds jaarlijks uitreikt.
Wat is er in 10 jaar veel gebeurd! Het was januari 2007 toen ik voor het eerst kennis maakte met de omwonenden van de Nachtegaal. Zij waren nog boos op Woonbron en de deelgemeente Charlois. Wij waren het immers die samen met het Albeda-college 120 jongeren in de Nachtegaal wilde huisvesten. Maar de buurt dacht hier anders over. Met al voldoende scholen in de buurt en de nodige overlast, wilden ze niet nog eens 120 jongeren erbij. Ik begon met een leeg schrift om de wensen van bewoners te inventariseren. Welke doelgroep of organisatie wilden zij wél graag terug zien komen in de Nachtegaal? Met elkaar konden we bijna alle wensen waar maken en is het een stuk gezelliger geworden in dit deel van Oud Charlois. In september 2009 startte de Grijze Bouwers Club de renovatie van het pand. Samen met leerlingen toverden zij het pand om tot een geweldig centrum waar voor elk wat wils te vinden is! Ouders van jonge kinderen kunnen binnenkort gebruik maken van de kinderopvang bij Partou en kinderen van de basisschool kunnen naar de BuitenSchoolseOpvang.
Leerlingen van Zadkine leren het vak ‘zorgen’ in de praktijk en ouderen uit de buurt komen weer buiten om samen met een leerling boodschappen te doen. Mensen kunnen weer naar de kapper, pedicure en de fysiotherapeut. Ouderen uit de buurt kunnen ook gebruik maken van de dagverzorging die Laurens biedt. Buurtbewoners
kunnen leren mozaïeken en/of schilderen met de kunstenaars en biljartliefhebbers kunnen hun hart ophalen met een partijtje biljart ‘Ontmoeten’ werd het sleutelwoord. In het Grand Café ontmoeten buurtbewoners elkaar niet alleen voor een hapje en een drankje. Er vinden ook tal van activiteiten plaats. Deze activiteiten staan voor het hele jaar beschreven op deze website.